Jauns sporta paveids - Adaptētais biatlons!
Publicēts 10. decembrī, 2008.
Sacensības norisinās piesnigušā stadionā ar standarta apļa garumu 400 metri! Skrejceļš ir labi piesnidzis un noblietēts gan ar speciālu ierīci, gan arī ar slēpēm ir iebraukāts pietiekams platums, lai blakus pietiktu vietas vienam slidsolī slēpojošam dalībniekam un..

Raksta pirmpublicējums blogā, ko neviens nelasa - http://turists.wordpress.com

Neesmu pārliecināts vai kāds cits ir lietojis jau šo vārdu salikumu, bet nu neatkarīgi no tā es to esmu paņēmis, jo tas pilnībā(cik nu 2 vārdi var) izskaidro šā sporta (pa)veida būtību - tas ir kā biatlons tikai tas ir pielāgots pilsētas apstākļiem un var notikt jebkurā pilsētā, kur vien ir stadions, kas ziemā netiek izmantots!

Šīs sacensības pirmoreizi risinājās Jelgavā Daugavas stadionā 2007.gada 25.februārī ar nosaukumu “Ziemas Kauss adaptētajā biatlonā” un tās organizēja topošie Piedzīvojumu darbnīcas biedri. Pasākumu atbalstīja arī Jelgavas Sporta Servisa centrs, SIA “InterNamejs”, kā arī Sporta komplekss Zemgale.

Sacensību mērķis

Kā Jelgavas oficiālajam portālam stāstīja sacensību organizators Andis Zeidmanis: „Ziemas kauss adaptētajā biatlonā tiek veidots kā alternatīvs pasākums vasarā rīkotajam kausam triatlonā, lai arī ziemā aktīviem jelgavniekiem jābūt iespēja pārbaudīt savus spēkus nedaudz netradicionālākos sporta viedos. Interesanti, ka ierastās biatlona šautenes tiks aizstātas ar peintbola šautenēm, bet pārējie biatlona principi ar slēpošanu, šaušanu un soda apļu veikšanu tiks saglabāti.

Dalībniekiem uz sacensībām ir jāierodas ar distanču slēpēm un nūjām, jo pasākuma vieta tiks nodrošināta ar visu nepieciešamo inventāru šaušanai.

Pasākuma organizators stāsta , ka distance nebūs gara - pieredzējušiem sportistiem tā būs kā sprinta disciplīna , savukārt tā saucamajiem „svētdienas slēpotājiem” būs ko pacīnīties. Iepriekšējā pieredze distanču slēpošanā dalībniekiem ir vēlama, bet nav obligāta, jo galvenais šajā pasākumā ir cīņas spars un prieks par mērķa sasniegšanu.”

 

Sacensību noteikumi

Sacensības norisinās piesnigušā stadionā ar standarta apļa garumu 400 metri! Skrejceļš ir labi piesnidzis un noblietēts gan ar speciālu ierīci, gan arī ar slēpēm ir iebraukāts pietiekams platums, lai blakus pietiktu vietas vienam slidsolī slēpojošam dalībniekam un vienam klasiskajā. Tiek slēpots pa apli un šautuves ir ierīkotas netālu no starta vietas! Arī šautuves šajās sacensībās ir adaptētas, proti, tiek lietoti vairāk pieejamie peintbola ieroči, kurus visu sacensību laiku uzmanīja Ints no Peintbols Telpās. Visa distance tiek iedalīta vairākos posmos un distances garums ir identisks pilnīgi visiem, gan jauniem, gan veciem, gan sievām, gan vīriem!

 

1.posms – Slēpošana
Tiek veikti 2 stadiona apļi ar kopējo distances garumu 800m

2.posms – Šaušana guļus
Tiek šauts ar 5 patronām (krāsu lodītēm), par katru netrāpītu šāvienu dalībniekiem ir jāveic soda aplis 100m garumā

3.posms – Slēpošana
Tiek veikti 2 stadiona apļi ar kopējo distances garumu 800m

4.posms – Šaušana stāvus
Tiek šauts ar 5 patronām (krāsu lodītēm), par katru netrāpītu šāvienu dalībniekiem ir jāveic soda aplis 100m garumā

5.posms – Slēpošana
Tiek veikti 2 stadiona apļi ar kopējo distances garumu 800m.

Kad nākamās sacensības?

Grūti atbildēt, jo pašlaik ar ziemu un sniega segu Latvijā ir maigi izsakoties problēmas, bet ja nu tomēr šajā ziemā sniegs uzkritīs tā pavairāk, un tas sakritīs ar manu brīvo laiku, tad noteikti šādas sacensības tiks atkārtotas, jo gan dalībniekiem, gan arī skatītājiem šis pasākums patika!

Bildes no šī pasākuma joprojām ir pieejamas velotūristu mājaslapā atverot galeriju Adaptētais Biatlons ‘07


Komentāri (2)
Mikausis: Izklausās interesanti. Tikai peintbola šaušana ar standarta ieročiem gan varētu būt diezgan neprecīza. Pirmais šāviņš parasti iet nedaudz uz dullo. Pārējās četras bumbiņas var šaut, vadoties pēc pirmā šāviena trajekrorijas.
Vai kāds sašāva arī visas piecas?
10/12/2008 09:57
Tūrists: Pasākums vairāk bija domāts kā aktīva atpūta, bet īstenībā bija arī dalībnieki, kas sašāva visus mērķus, jo kā jau minēji, tika dots arī piešaudes šāviens, un varēja šaut 6 reizes pa 5 mērķiem!
Vienīgi pirmajā gadā soda aplītis bija izveidots nedaudz lielāks - kaut kādi 250m un tāpēc veiksme šaušanā daudz ko izšķīra!
10/12/2008 10:25
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: